Italialainen leipä                      

1243279282_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

                       Juustoiset leipäruukut

1243279303_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1243279293_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Ihanan pehmeää leipää eri muodossa, molemmat. Ei tarvitse leivänpäällisiä, kun ovat niin hyviä ilmankin. Kannattaa kokeilla. Juustoisissa leivissä on sinihomejuustoa ja emmentalia <3 ja italialaisessa leivässä aurinkokuivattuja tomaatteja ja sipulia. Italialainen leipä-ohje napattu Kinuskikissalta :)

 

Italialainen leipä

Taikina:
5 dl vettä
2 tl suolaa
1 tl sokeria
50 g hiivaa
5 dl hiivaleipäjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
½ dl oliiviöljyä

Täyte:

1 ½ sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 ½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja
(1 dl hienonnettuja oliiveja)
2-3 tl oreganoa
mustapippuria
3 rkl oliiviöljyä
nippu basilikanlehtiä

Sekoita kädenlämpöiseen veteen suola ja sokeri. Ripottele joukkoon tuore hiiva ja sekoita kunnes hiiva on liuennut veteen. Lisää vähän kerrallaan hiivaleipäjauhoja ja sitten vehnäjauhoja. Sekoita loppupuolella joukkoon oliiviöljy. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

Kuullota paistinpannulla sipuli ja valkosipuli. Anna jäähtyä. Pilko joukkoon aurinkokuivatut tomaatit (ja oliivit). Lisää oregano, mustapippuri, oliiviöljy ja basilikanlehdet.

Kauli taikina tasaiseksi, n. ½ cm paksuiseksi levyksi. Levitä päälle täyte ja kääri tiukaksi rullaksi. Nipistä saumakohta umpeen. Nosta rulla yhteen pitkään tai kahteen lyhyempään leipävuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut kauniin vaaleanruskean sävyn.

 

Juustoiset leipäruukut

5 dl vettä

50 g hiivaa

2 tl sokeria

2 tl suolaa

n. 1 l vehnäjauhoja

100 g emmental-juustoraastetta

100 g aurajuustoa muruina

1 rkl kuivattua basilikaa

1 dl öljyä

pinnalle seesamin siemeniä

Sekoita hiiva, suola sekä sokeri kädenlämpöiseen nesteeseen. Alusta vähitellen sekaan jauhot. Lisää lopuksi juustot, basilika ja öljy. Anna kohota liinan alla noin ½tuntia. Jaa taikina käyttämiisi öljyttyihin ja jauhotettuihin uuninkestäviin vuokiin (tai muffinssipellille). Anna kohota 15 minuuttia liinan alla, ripottele pintaan seesaminsiemenet ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, riippuen ruukun paksuudesta ja koosta.

  • Testasin kahta versiota, muffinssivuokaa ja keraamista uunivuokaa. Muffinssivuoassa reunat ruskistuvat hitaammin joskaan lainkaan, kun taas keraamisessa vuoassa reunat olivat ruskeat ja rapeat.