Eilinen ilta vietettiin sämpylöiden ja patonkien parissa. Patonkien ohje poikkeaa sämpyläohjeesta vain jauholaadulla, itse leivoin ne vehnä- ja hiivaleipäjauhoon mututuntumalla. Sämpylöistä tulee todella hyviä ilman inhottavaa hiivan makua.
Kuvassa patongit, uunituoreet sämpylät ja uuniin menevät taustalla
3-viljan sämpylät (vehnä-ruis-kaura)
5 dl maitoa, vettä tai piimää
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl sokeria tai siirappia
50 g voita, margariinia tai öljyä
n. 10 dl sämpyläjauhoseosta (Eldorado)
-
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen.
-
Lisää suola, sokeri ja alusta taikina jauhoilla.
-
Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva.
-
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
-
Leivo haluamasi muotoiset sämpylät ja kohota pellillä liinan alla.
-
Paista uunin keskitasolla n. 225´C 12-15 minuuttia.
Kommentit