Eilinen ilta vietettiin sämpylöiden ja patonkien parissa. Patonkien ohje poikkeaa sämpyläohjeesta vain jauholaadulla, itse leivoin ne vehnä- ja hiivaleipäjauhoon mututuntumalla. Sämpylöistä tulee todella hyviä ilman inhottavaa hiivan makua.

Kuvassa patongit, uunituoreet sämpylät ja uuniin menevät taustalla

1240676306_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

3-viljan sämpylät  (vehnä-ruis-kaura)

5 dl maitoa, vettä tai piimää

50 g hiivaa

2 tl suolaa

1 rkl sokeria tai siirappia

50 g voita, margariinia tai öljyä

n. 10 dl sämpyläjauhoseosta (Eldorado)

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen.                                
  2. Lisää suola, sokeri ja alusta taikina jauhoilla.                             
  3. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva.                           
  4. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.                                      
  5. Leivo haluamasi muotoiset sämpylät ja kohota pellillä liinan alla.
  6. Paista uunin keskitasolla n. 225´C 12-15 minuuttia.